Прочетете официалното описание

Ягелонският университет , основан през 1364 г., е най-старият университет в Полша и втората най-стара институция за висше образование в Централна и Източна Европа. Тук Краковската школа по Закона за народите е разработена през 15 век (ранна форма на съвременното международно право). Тогава в началото на XIX в. Е създаден Катедрата по политически умения в нашия университет.

След възстановяването на независимостта на Полша, Училището за политически науки (SPS) е създадено в рамките на Юридическия факултет през 1920 г. Тя се основава на Свободната школа по политология (École Libre des Sciences Politiques) в Париж. Дейността на СФС бе спряна от началото на Втората световна война, а на негово място беше организирано подземното образование. Въпреки че училището е възобновявало дейността си през 1946 г., то е затворено от комунистическите власти в края на 40-те години. През 1969 г. е създаден Институтът по политология (IPS) в Юридическия факултет.

През 2000 г. е създаден Факултет по международни и политически науки . Тя беше разделена на четири звена: (1) Института по политически науки (споменат по-горе); (2) Института за етнически изследвания и полската диаспора (създадена през 1972 г.); (3) Института за регионални изследвания; и (4) Училището по полски език и култура (действащо като част от факултета до 2005 г.).

Една от основните цели за създаването на новия факултет беше да съчетае академичните и дидактическите усилия, предприети от различни групи академични изследователи в университета в областта на политическото и международното развитие - както се вижда от правни, исторически, философски, социологически и културни гледни точки ,

С течение на времето в рамките на факултета са създадени нови звена, често в резултат на реорганизация на предишни звена. През 2004 г. са създадени Институтът за американски изследвания и полската диаспора (който включва и Интерфактантския катедра по американски изследвания, създаден през 1991 г.) и Института за европейски изследвания (създаден през 1993 г. от Интернационалния отдел по европейски изследвания). През 2005 г. е създаден Институтът за руски и източноевропейски изследвания.

През 2005 г. отделът Украински изследвания (създаден през 2000 г.) се превръща в самостоятелно звено на факултета. Съгласно заповед, издадена от президента на Ягелонския университет през 2006 г., Центърът за китайски език и култура, известен още като "Институтът на Конфуций в Краков", става част от факултета.

През 2008 г. Центърът за изследване на холокоста се основава на Отдела за проучвания за холокоста, създаден през 1996 г. През 2010 г. Дивизия за Средния и Далечния Изток (създадена през 2000 г.) става Институт за Средния и Далечния Изток. През същата година е създаден Центърът за литовски изследвания.

През 2012 г. Центърът за количествени изследвания в областта на политическите науки е създаден по инициатива на Факултета по международни и политически науки и Факултета по математика и компютърни науки. Също през 2012 г. в Лондон е създаден Полският изследователски център "Ягелонски университет" с помощта на изследователи от факултета.

През 2013 г. Институтът за регионални изследвания е реформиран като Институт по междукултурни изследвания. През същата година беше открит Центърът за миграционни изследвания в Ягелон. През 2014 г. е създаден Ягелонския център за африкански изследвания.

Факултетни звена

Основни единици:

 • Институт за американски изследвания и полска диаспора,
 • Институт на Средния и Далечния Изток,
 • Институт за европейски изследвания,
 • Институт по политически науки и международни отношения,
 • Институт по руски и източноевропейски изследвания,
 • Институт за междукултурни изследвания,
 • Разделение на украински изследвания,
 • Център за проучвания на холокоста,
 • Център за китайски език и култура ("Институт Конфуций в Краков"),
 • Център за литовски изследвания.

Интерфейсни звена

 • Център за количествени изследвания в политическите науки,
 • Ягелонския център за изследвания в областта на миграцията

Други единици

 • Ягелонския университет - Полски изследователски център в Лондон,
 • Къща за гости

Ягелонския университет

Ягелонският университет се обучава на трите нива: обикновени, магистри и доктори, следвайки принципите на Болонския процес. Има над 100 градуса и специалности на полски език, както и над дузина на английски език. Европейската система за трансфер на кредити (ECTS) е въведена във всички курсове и специалности, което дава възможност за безпроблемно свързване на учебни програми в Университета с проучвания в други европейски страни. Заедно с развитието на сътрудничеството с редица университети по целия свят, това даде възможност за голямо увеличение на мобилността на студентите.

Програми с обучение на:
 • Английски
 • полски

Това училище също предлага:

BA

Faculty of International and Political Studies at Jagiellonian University

Бакалавърът по изкуства в международните отношения и териториалните науки (IRAS) е бакалавърска интердисциплинарна програма, която предлага строга международна и сравните ... [+]

Бакалавърът по изкуства в международните отношения и териториалните науки (IRAS) е бакалавърска интердисциплинарна програма, която предлага строга международна и сравнителна перспектива за съвременната глобална система и различни региони на света. Целта му е да насърчи творческото мислене за сложни глобални проблеми и да подготви студентите с аналитичните инструменти, езиковата експертиза и междукултурното разбирателство, за да ги насочи в този процес. Нашата степен дава солидна основа в международни въпроси, заедно с възможност да се специализират в определен регион или конкретен предмет. Ще научите как се е развила международната система и ще се ангажирате с учени в дебатите за дилеми, доминиращи в съвременната международна политика. Нашите изследвания и преподаване обхващат целия спектър от теми в областта на международните отношения и териториалните изследвания, включително международната политика и икономиката, развитието, глобалното управление, етиката на международните отношения, разрешаването на конфликти и укрепването на мира, регионалната интеграция, културното разнообразие и междукултурния диалог. Освен това програмата предлага задълбочен анализ на политиката, икономиката, сигурността, културите и обществата в различни региони на света. Втората и третата година от програмата Ви позволяват да се съсредоточите върху една от следните две специалности: Международна сигурност или областни изследвания. Избирането на специалност ще ви даде концентрирано и задълбочено проучване на областите, които ви интересуват най-много.... [-]

Полша Kraków
Октомври 2019
Английски
Редовно обучение
3 години
Кампус
Научете повече на английски

Jagiellonix - etiuda promocyjna Uniwersytetu Jagiellońskiego

Uniwersytet Jagielloński - Uniwersytet XXI wieku

Uniwersytet Jagielloński - Zmieniamy Świat

AIAS All Around The World

Location address
Collegium Novum ul. Gołębia 24, 30-007 Kraków
Kraków, Lesser Poland Voivodeship, PL