Chulalongkorn University

Представление

Прочетете официалното описание

първата институция за висше образование на Тайланд официално влезе в същество март 1917. Основата и подготовката, обаче, се състоя преди повече от един век. Световните икономически, социални и политически промени в края на деветнадесети век са допринесли за решението Siam да се адаптира, за да се избегне се колонизирана от западните сили ( "Siam" стана "Тайланд" през 1939 година). По този начин, King Chulalongkorn (Рама V), въведена царска политика за укрепване и подобряване на правителството, така че страната би могла успешно да се противопоставят този прилив на колониализма. Една от основните части на тази политика е да се подобри сиамски образователната система да произвежда способни персонал да работят както в публичния, и в частния сектор. В резултат на това училище е основана през 1871 г. в казарма Кралските страници в съединението Grand Palace. По-късно, през 1882, King Chulalongkorn разработен това училище и да го даде името "Suankularb". През същата година, кралят също създадена други училища, армия Cadet училище, картографската училище, Училището за Princes и училището за Дамма изследвания на.

"... Всички наши поданици, от нашите царски деца до най-ниските простолюдието, ще има същата възможност да учат - да те Royals, благородници или простолюдието ..."

Този цитат показва, че царят не забравяме общи граждани. Той имаше политика да създаде училища в цялата царство, заедно с висши учебни заведения. Той настоя, че "... образование в тази страна е първи приоритет, който аз съм решен да се развиват ..." През 1899 г. княз Damrong Rajanupab, по-малък брат на цар Chulalongkorn който е бил министър на вътрешните работи по времето, внесено предложение да намери Школата на публичната служба за обучение с Прая Wisutsuriyasak (MR Pia Malakul - който по-късно приема заглавието на Чао Прая Phrasadej Surendradhibodi), тъй като главницата. Въпреки това, тъй като учениците на училището трябвало да работят като кралски стажанти страница в третата си година на обучение, преди дипломирането си, името на училището е променено на Pages училище Royal през 1902. Страниците училище Royal напредна постоянно и произведени увеличаване на броя на завършващите за правителството всяка година. Въпреки това, King Vajiravudh (Рама VI) видя, че първоначалното намерение на баща си, крал Chulalongkorn, беше да се създаде една институция за висше образование. Въпреки това, в началото, по време на проучване се фокусира върху правителството, с течение на времето, учебната програма разширен, за да се включат повече дисциплини, за да отговарят на разширяващите се нужди на царството. Такива дисциплини включени право, международни отношения, търговия, селско стопанство, инженерство, медицина и подготовката на учителите. По този начин, King Vajiravudh разпореди Pages училище Royal превърне в институция за висше образование и да го даде името на "Колежа на крал Chulalongkorn публичната служба" на 01 януари, 1911.

След колежа на публичната служба използва постъпленията, дарени от членове на кралското семейство, държавни служители и обикновени граждани да издигне статуя на крал Chulalongkorn Велики. След статуята е завършен, около осемстотин хиляди бата остана в Royal Treasury министерство. С интерес сумата нараства до бъде 982 672 бата. Тогава цар Vajiravudh даде тази сума, за да се използва като оригиналния столица на колежа. Освен това, той милостиво дари двореца на брат си, покойния принц Vajirunhis, като на сайта на колежа и даде голям парцел земя, на около 523 дка, в близост до двореца в квартал Patumwan, за бъдещо разширение. По-късно на административната сграда е построена като първата сграда на Колежа.

След колежа на публичната служба е работила в продължение на известно време, King Vajiravudh счита, че е постигнато ниво на готовност и така, на 26 март, 1917 г. заяви, че тя трябва да се превърне Chulalongkorn университет, спомен за баща му. Новооснованата университета беше под наблюдението на отдел университет работи, Министерството на образованието. Прая Anukijwithoon е първият главницата (заглавието е променено на ректор през 1935 г.). Имаше един университет на Съвета, който е отговорен за изготвянето на политики, планиране и консултиране по делата на университета. Prince Damrong Rajanupab е председател на Съвета, и на директора на университета беше секретар.

Когато за първи път е създадена, университетът имаше 380 студенти, като класове в четири факултета, разположени на 2 кампуси. Медицинският факултет се намира в Siriraj болница, а факултетите по публична администрация и Инженеринг бяха настанени в административната сграда и Факултета по изкуствата и науката в дворец принц Vajirunhis "в кв Patumwan. Юридическия факултет е под ръководството на Министерството на правосъдието, докато университетът е готов да поеме, и Школа за обучение на учители е предаден на Министерството на образованието.

През 1923 г. университетът приема високи завършилите училище да учат във Факултета по медицина, който получи подкрепата на Фондация Рокфелер да организира програма за степен бакалавър. Пет години по-късно, първата група от 18 завършили завърши обучението си, и получил първите степени да бъдат присъдени в царството. През 1929 г. във Факултета по публична администрация се превърна в Юридическия факултет и политически науки. През 1933 г., след създаването на конституционна монархия през 1932 г., правителството прехвърля тази способност да Thammasat университет, която е създадена през 1934 година. Резултатът е, че Chulalongkorn университет имаше само три факултета през това време.

Развитието на Chulalongkorn университет продължава. От 1934-1958, университета подчерта подобряване на висшето образование; по този начин, са били установени още факултети. През 1961 г. в университета установен Graduate School, последвана от изследователски центрове и институти.

Места

Банкок

Address
Chulalongkorn University
254 Pathumwan, Bangkok Thailand. 10330

Банкок, Тайланд