Moholy-Nagy University of Art and Design

Moholy-Nagy University of Art and Design

Moholy-Nagy University of Art and Design

Представление

MOME е университет за художници, дизайнери, творци и иноватори, които се ангажират да разбият калъпа на посредствеността. Ние се фокусираме върху възприемането на цялостен индивидуален подход чрез наставничество и създаване на екосистема за изкуство и дизайн, ориентирана към стойността в региона на ЦИЕ (Централна и Източна Европа).

MOME посреща чуждестранни студенти повече от 30 години като част от програмата Еразъм на Европейския съюз и се гордеем с нашето сътрудничество с близо сто университета за изкуство и дизайн по целия свят. През септември 2024 г. MOME стартира шест магистърски програми на пълен работен ден на английски език.

Разрастването на нашите международни студенти остава ключов фокус на нашите бъдещи цели, тъй като присъствието на международни студенти играе ключова роля в оформянето на нашата разнообразна общност и култура.

MOME предоставя подкрепа за такси за обучение на чуждестранни студенти, които са приети в международни програми, идват от конкретен географски регион и отговарят на условията за подкрепа въз основа на професионалните си постижения.

Най-модерният кампус на MOME с площ от 29 000 m2 отвори врати през 2019 г. Обновените академични сгради поддържат кооперативни, интердисциплинарни възможности за многостепенно обучение. По-голямо внимание се отделя на форми на обучение, които отговарят на предизвикателствата на 21-ви век, като предлагат умения за повишаване на знанията, които могат да се използват в творческата индустрия, наред с бакалавърските курсове.

Нашият TechPark в кампуса осигурява най-модерния капацитет за семинари и студия, необходими за обучение. В същото време съоръжението е и място за експериментиране, създаване на прототипи и разработване на медийно съдържание, както и професионално внедряване.

Ще се радваме да ви приветстваме в нашата общност!

Приемане

За нашите англоезични магистърски програми в допълнение към академичната степен се изисква и доказателство за владеене на английски език поне на ниво B2 или владеене на английски език.

Процедура за кандидатстване

Завършеното висше образование (бакалавърска или магистърска степен) е предпоставка за кандидатстване в тези програми. Кандидатите се оценяват въз основа на тяхното портфолио, представящо техния професионален път, както и на тяхното лично представяне (практически изпит). По този начин бъдещите студенти могат да бъдат избрани въз основа на техния талант, способности и постижения до момента.

1. стъпка

(За граждани на ЕС:) Изпратете своята кандидатура чрез нашия интерфейс за кандидатстване точка mome точка ху или уебсайта felvi точка ху (последният е наличен само на унгарски). Начало на периода за кандидатстване: декември, точната дата ще бъде уточнена.

2. стъпка

Изискванията за съдържание и формат за качване на портфолио, както и размерът и начинът на плащане на специалната процедурна такса ще бъдат публикувани на уебсайта на университета до 1 февруари 2023 г.

3. стъпка

Между 8 май и 4 юни 2023 г.: Качете своето портфолио

4. стъпка

3 до 7 юли 2023 г.: Явяване на приемния практически изпит.

Университетът си запазва правото да променя срока на приемните изпити, както и реда, съдържанието и начина на изпълнение на отделните изпитни задачи. Всяка такава промяна ще бъде публикувана на уебсайта на университета.

Стипендии и финансиране

В съответствие с дългосрочната международна стратегия на университета, студенти, приети от следните държави, ще имат право да кандидатстват за стипендия: Босна и Херцеговина, България, Чехия, Естония, Беларус, Хърватия, Косово, Полша, Латвия, Литва, Северна Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Украйна и Русия.

Съображенията за отпускане на стипендията ще включват професионални постижения и доходно положение на кандидатите. Стипендията ще бъде присъдена в размер, покриващ 25%, 50%, 75% или 100% от таксата за обучение, в зависимост от решението на комисия, определена от ректора и ректора. Броят на стипендиантите ще зависи от размера на бюджета на университета, предназначен за тази цел от неговите приходи.

Стипендията се отпуска за цялата продължителност на обучението, стига получателят на стипендията да спечели най-малко 15 кредита на семестър. Освен ако това изискване не е изпълнено, предоставената стипендия ще бъде прекратена автоматично без допълнително уведомление.

Заявление за стипендия

Кандидатстването за стипендията започва на 8 май 2023 г. Ако сте гражданин на държава, която отговаря на условията за кандидатстване за стипендия, и успешно сте кандидатствали или за кандидатстване точка mome точка hu или felvi точка hu за самофинансирана програма, ще трябва да качите формуляр за финансова информация по време период на подаване на портфолио. В края на април ще получите имейл с информация къде да качите декларацията и как да кандидатствате за стипендия. Трябва да завършите подаването на вашата кандидатура до 4 юни 2023 г. Моля, имайте предвид, че тези, които са кандидатствали за държавно финансирана програма за felvi dot hu, НЕ отговарят на условията да кандидатстват за регионална стипендия за мобилност.

Визови изисквания

Ако кандидатствате за нашите програми от страна извън ЕИП/ЕС, може да се наложи да кандидатствате за виза за пребиваване (D-виза), за да влезете в Унгария. За да кандидатствате за виза D, трябва да се свържете с най-близкото унгарско консулство до вашия дом.

Моля, имайте предвид, че процесът на кандидатстване за виза е дълъг, може да отнеме до два месеца, поради което е силно препоръчително да уредите срещата си с консулството възможно най-рано. Срещите в средата на юли трябва да се резервират през май или началото на юни.

При успешно приемане в избраната програма, ние ще ви предоставим писмо за приемане, което можете да използвате за кандидатстване за виза. Ще получите и удостоверение за записване, след като завършите процеса на регистрация в началото на семестъра.

Моля, намерете повече информация относно процеса на кандидатстване за студентска виза (D-виза) на сайта на консулските служби.

Студентите от трети страни, идващи от държава без визи, също трябва да кандидатстват за разрешение за пребиваване с цел обучение при пристигането си в Унгария. Нашият офис по студентски въпроси ще ви помогне в процеса на кандидатстване за разрешение за пребиваване.

Заявлението за разрешение за пребиваване може да се подаде и онлайн, чрез платформата за електронна администрация на Имиграционната служба, EnterHungary. За да научите повече за това как можете да организирате кандидатурата си онлайн, моля, изтеглете ръководството.

Уреждане на вашето здравно осигуряване

Студентите трябва да осигурят подходящо здравно осигуряване в родната си страна. Хората с хронични заболявания трябва да проверят дали са и здравноосигурени. Студентите, приемащи редовно лекарства, трябва да се уверят, че ще имат достъп до тях по време на престоя си в Унгария. Не е възможно да получите лекарства по пощата от вашата страна, тъй като те могат да бъдат задържани на митницата поради разликата между разпоредбите на ЕС и страните извън ЕС.

Осъществяването на тези договорености във вашата страна почти със сигурност ще бъде по-евтино от това да ги направите тук, в Унгария.

Моля, не забравяйте да проверите, преди да се регистрирате в застрахователна компания, броя на здравните центрове, с които имат договор в Унгария/Будапеща, и набора от включени услуги.

Понастоящем в Унгария следната унгарска застрахователна компания предлага индивидуални студентски здравноосигурителни планове за международни студенти: Generali

Можете да се свържете с техния англоговорящ отдел за обслужване на клиенти за получаване на ценова оферта на +36 30 211 2770 или да се свържете с тях, като попълните онлайн формуляра за искане на информация.

По-долу можете да намерите списък с частни здравни центрове, които могат да бъдат полезни при търсене на доставчик на застраховка: Всички тези здравни центрове имат англоговорящи лекари и асистенти и предоставят широка гама от здравни специалисти. Моля, имайте предвид, че в Будапеща има няколко частни клиники/здравни центрове, но трябва да сте сигурни, че вашата застраховка е сключена с мястото, което посещавате. Няколко примера:

 • FirstMed
 • Медицински център Rozsakert
 • Medicover
 • Здравен център Буда

Характеристики на кампуса

Общежитие

Комфортът на нашите студенти ще бъде осигурен от 40 двойни спални със собствени отделни бани. Двата етажа на общежитието разполагат с обща кухня и общо перално помещение, които студентите могат да ползват свободно. Има и просторен салон за общо ползване. Осигурен е интернет достъп на стая.

Тази учебна година молби за настаняване в общежитие могат да се подават през системата Нептун. След като влезете в Neptun, можете да изпратите своята кандидатура, като изберете опцията Приложения под елемента от менюто Администрация.

Нашите чуждестранни студенти (магистратура по фотография и магистър по дизайн на взаимодействие) трябва да се свържат с колегите ни относно подробностите по процеса на преместване в общежитието.

Изследователски центрове

Центърът за иновации провежда изследвания в пет основни области, всяка от които е представена от отделен център.

Център за изследване на материали

Интердисциплинарна изследователска група, фокусирана върху материални технологии, динамични повърхности, биоматериали, електронен текстил и мека роботика. Те разработват прототипи, изследват методологии за производство и създават нови материали.

Data Storytelling Hub

Събирането на данни е ежедневна практика в 21-ви век, но историите зад данните рядко се разкриват. Разказването на данни помага с интерактивни инструменти и наративни методи за показване на модели, които могат да ни помогнат да вземаме решения.

Център за устойчива индустрия

Използвайки традиционните екологични знания, най-съвременните технологии и човешката изобретателност и интуиция, ние изследваме начини, по които промишлеността може да прави повече с по-малко и да служи не само на икономиката, но и на екологията.

Център за взаимодействие и потапяне

В Interaction and Immersion Hub разглеждаме пропуските в дизайна на средите, подобни на Metaverse, и се стремим да създадем такива прототипи, които могат да имат благоприятен ефект върху психичното ни здраве, а също и ежедневния ни живот.

Център за социален дизайн

Разработване и подкрепа на базирано на практика изследване на дизайна, за да се търсят възможности за по-устойчив начин на живот и икономика.

Инкубация

Нашата цел е да развием предприемачески умения, да подобрим самочувствието и да помогнем за трансформирането на иновативни идеи в по-развити бизнес концепции. Интегрирахме нашите силни страни в отглеждането на млади таланти в ориентирана към дизайна инкубационна програма.

MOME си постави амбициозна цел да бъде водещият център за творческа индустрия и иновации в Централна и Източна Европа до 2030 г. За да допълним усилията на университета за постигане на тази цел, ние стартирахме ориентирана към дизайна инкубационна програма, за да подпомогнем млади иноватори, изследователи и амбициозни предприемачи в Унгария.

Всеки може да кандидатства за участие в нашата инкубационна програма, независимо от неговата възраст, образование, дисциплина, индустрия или област на обучение. Ние се стремим да имаме интердисциплинарна група от участници и се дава предпочитание на онези проекти, които са фокусирани върху въздействието, свързани с благосъстоянието или по друг начин съгласувани с областите на експертиза или изследователски области на MOME.

TechPark

Технологичният парк MOME (TechPark) - с 25 работилници и ателиета - осигурява технологията, оборудването, семинарите и приложното майсторство, необходими за академичното образование. Място, където учениците могат да експериментират, да изпитат и да вдъхнат живот на своите идеи с подкрепата и наставничеството на експерти от Techpark.

TechPark се състои от работилници/лаборатории/ателиета, независими от отделите на образователния факултет, контролирани от ръководството на TechPark - работещи и съгласувани чрез постоянни консултации с отделите на факултета по отношение на проблемите на професионалното обучение и развитието.

TechPark работи като център за технологични услуги, предоставяйки експертиза, строителен капацитет и достъп до инфраструктура за Академията и IK (IC), както и в допълнение към външни клиенти (продукция на филми, звукозапис, събития, курсове, лагери и др.).

Работилниците/лабораториите/ателиетата са напълно отворени и достъпни за всички студенти, в зависимост от придобиването на необходимите умения и привилегии, в зависимост от приоритетите и капацитета на преподаване и научни изследвания. (ползване/отдаване под наем на оборудване и помещения).

Работилници и ателиета

Лаборатория за бетон

Лабораторията предоставя на студентите възможност да смесват и леят различни видове бетон. Оборудването включва: •

 • Малък миксер
 • 50 л миксер
 • Везни
 • Виброплоча Потенциални опасности

Престоят в работилницата без инструктор е забранен. Използването на оборудването е възможно след обучение за предотвратяване на злополуки и въведение.

Кожена работилница

Освен изпълнението на задачи от специалност „Дизайн на аксесоари за облекло“ от специалност „Дизайн на текстил“ се изучават и кожарство, както и технологии за изработка на обувки и шапки. Това е моделна работилница с най-съвременно оборудване, която също взаимодейства с други работилници (Моделиране, Метал, 3D принтер, Лазерно рязане). В допълнение към суровините от естествена кожа, тази работилница се занимава и с текстил, филми и други алтернативни материали.

Лаборатория за създаване на цифрови обекти

Лабораторията въвежда модерни технологии в света на създаването на предмети. Технологиите в работилницата включват лазерно рязане, гравиране, 3D принтиране, 3D сканиране, рязане на винилов филм (плотерно рязане), печат на керамични декали и прототипиране. На разположение на учениците са четири компютъра. Моля, имайте предвид, че отпечатването може да продължи до 10-20 часа, така че, моля, научете необходимата информация навреме. Моля, донесете своите 3D модели в .stl формат.

  Местоположения

  • Budapest

   Zugligeti út,9-25, 1121, Budapest

  Програми

   Институцията предлага още:

   Въпроси