Keystone logo
University Of Yüzüncü Yıl

University Of Yüzüncü Yıl

University Of Yüzüncü Yıl

Представление

Университетът Yüzüncü Yıl е създаден със Закон № 41 на 20 юли 1982 г. Опитът за създаване на университет в източните райони на Турция започна отдавна.

Идеята за създаване на университет във Ван е много стара и датира от Републиката. Разбира се от заповедта на османския султан Ил.

Абдулхамит от 03 октомври 1905 г. за даване на разрешение на Таха Ефенди, който е представител на началника на Ван за построяването на медресе и настаняване на празна земя във Ван, известна като старата болница & quot ;. Освен това се разбира от 3 писма от 03 юли 1913 г., изпратени от велико везирство до Главна дирекция на съветите и Министерство на вътрешните работи за припомняне на разходите за строителство на желания за откриване във Ван Дарулфунун (университет) и споменат с името на султан и също така се разбира, че се отдава специално значение на университета, който желае да бъде открит във Ван.

През 1927 г. президентът Мустафа Кемал Ататюрк изпраща Мустафа Некати бей, министър на националното образование, във Ван, за да проведе разследвания; Мустафа Некати смята, че е необходимо да се създаде университет във Ван. През 1928 г. учителят Ферит Нур (Куран) бей е изпратен във Ван и той е помолен да преобразува сегашното средно училище в гимназия и той е помолен да формира ядрото на университета, който е планиран да бъде построен.

На 1 ноември 1937 г. в встъпителната си реч пред Великото национално събрание на Турция Ататюрк каза „за да създаде модерен културен град с основно училище и накрая университет в най -добрата част на брега на езерото Ван за източния регион, дейностите вече трябва да започнат. За тази цел той изпрати във Ван Сафет Арикан, който беше министър на националното образование, за определяне на земята. В началото на ноември 1938 г. в встъпителната реч на Великото национално събрание на Турция Ататюрк спомена за развитието на Истанбулския университет, завършването на Университета в Анкара и създаването на Източен университет около езерото Ван в рамките на принципите, определени със завършените проучвания, продължава бързо и значително.

Местоположения

  • Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü

    Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü, 65090, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü

    Въпроси